Nederland en duurzame energie

Volgens de europese richtlijnen moet Nederland in 2020 14% van het totale energieverbruik uit duurzam energie halen. Het is dan ook niet raar dat er steeds meer geinvesteerd word in duurzame energie en er steeds meer aandacht voor komt. De goedkoopste energiemaatschappij kan namelijk tegenwoordig al 100% Nederlandse energie leveren en dat is een goede zaak.

Windmolens spelen een belangrijke rol

Windmolens spelen een steeds belangrijker rol in onze duurzame manier van energie opwekken. Vorig jaar wisten we zo een 7,6 miljard kilowattuur uit windmolens op zee en land te halen. Dat is maarliefst 30% meer als het jaar daarvoor en dat is vooral te danken aan het derde windmolenpark welke afgelopen jaar op zee is gaan draaien.

Afgelopen jaar werd bijvoorbeeld al 6% van alle Nederlanders voorzien van energie wat opgewekt werd uit windmolens. Dit is energie wat 100% is opgewekt op Nederlandse bodem en dus meeteld in onze duurzam energie winning. De groei is dan ook van groot belang, want Nederland bevind zich nog steeds in de staart als het gaat om energiewinning uit duurzame middelen.

Groene stroom is niet altijd groen

Natuurlijk als je energie vergelijken gaat, kijk je altijd goed naar de duurzaamheid. Maar wist je dat groene energie niet altijd groen is. Om groene energie te verkopen moet een energieleverancier over voldoende GVO’s (Garantie van Oorsprong) beschikken. Voor elke GVO mag een energieleverancier 1000kWh groene stroom verkopen. Maar in veel gevallen worden deze GVO’s uit het buitenland gekocht. Zo kan een energieleverancier veel weinig geld GVO’s kopen uit Scandinavische landen waar ze een overvloed hebben aan duurzame energie door de waterkrachtcentrales. Deze Nederlandse energieleverancier wekken grijze energie op in Nederland doormiddel van een kolencentralen en kopen dan voldoende GVO’s in om het ter vergroenen. Deze energie wordt ook wel 100% Europese energie genoemd en is dus eigenlijk 100% grijze energie, maar wordt vergroend om er voldoende GVO’s voor te kopen.

100% Nederlands energieleveranciers

Gelukkig komen er steeds meer energieleveranciers welke 100% Nederlands enerige verkopen. Zo zijn Qurrent en Pure energie op dit moment misschien wel de grootste en bekendste energieleveranciers welke investeren in windmolens in Nederland. Jij als klant koopt 100% Nederlands groene energie en zij beleggen dit weer in nieuwe windmolens. Zo krijg jij 100% groen energie en kunnen zij verder investeren in onze groene toekomst

Geef een reactie