Nog altijd (te) weinig duurzame energieleveranciers

Afgelopen maandag is de jaarlijkse ‘duurzame stroomranking’, van onder andere Wise en de Consumentenbond, uitgekomen. Hieruit blijkt dat er van de vijf grootste stroomleveranciers die in Nederland actief zijn, slechts één actief werkt aan een omslag naar duurzame energievoorziening.

Grote stroomleveranciers

In totaal is het marktaandeel van de vijf grote leveranciers 80 procent, waarbij alleen Eneco een positieve score (cijfer 7) heeft wat betreft duurzaamheid. Essent blijkt uit het onderzoek het meest vervuilend met een score van 3.

De score van 6 (net voldoende) en hoger wordt door maar één  derde van de onderzochte stroomleveranciers behaald. Het onderzoek stelt dat bedrijven onder het cijfer 6 “niet bijdragen aan de verduurzaming van de Nederlandse stroommarkt, of deze zelfs tegenwerken.” Het gemiddelde is ten opzichte van vorig jaar wel iets gestegen, van 5,4 naar 5,6. Toch kregen negentien leveranciers een lagere beoordeling en slechts veertien bedrijven een hogere.

Kleine leveranciers het groenst

Er zijn drie leveranciers die een 10 gescoord hebben in het onderzoek. Zowel DE Unie, Pure Energie en Qurrent scoren het hoogst mogelijke cijfer wat betreft duurzaamheid. Toch vergroent de markt als geheel te traag om de klimaatafspraken te halen die Nederland in Parijs heeft gemaakt, aldus de onderzoekers.

De grote energieleveranciers zoals Essent en Nuon zijn het oneens met de onderzoeksmethode. Er worden volgens hen ‘appels met peren’ vergeleken omdat een aantal kleine bedrijven zelf geen energie opwekken maar alleen stroom doorverkopen.

Energieleveranciers vergelijken

Wil jij overstappen naar een groenere energieleverancier? Bekijk dan het nieuwsartikel op www.EasySwitch.nl over het onderzoek om te kijken wat de opties zijn. Als je dan op de EasySwitch energievergelijker klikt kan je beginnen met vergelijken en ook direct overstappen. Ben je al overgestapt voor energie het afgelopen jaar en heb je de goedkoopste tarieven? Dan kan je ook nog alleen gasprijzen vergelijken, want ook hier kan je flink besparen. Als je nog nooit bent overgestapt kan je besparingen behalen tot wel 400 euro per jaar!

Geef een reactie