Weet u wat er allemaal in een PC zit?

Vandaag de dag gebruiken steeds meer mensen een laptop, tablet of smartphone om te gaan internetten, social media accounts te beheren of om online te shoppen. De traditionele PC wordt als het ware een beetje ondergesneeuwd. Toch is de gewone PC op de werkvloer bij uitstek het populairste apparaat om mee te werken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat werknemers het meeste werk verzetten met een normaal toetsenbord en muis. Maar toch is een PC meer dan dat. Weet u wat er allemaal in een PC zit? Hier volgen enkele belangrijke onderdelen.

Hardware en software

De bekendste functionaliteiten van een PC zijn de hardware en de software. Onder hardware worden alle onderdelen beschouwd en de software bevatte alle gegevens die in de hardware moeten worden verwerkt. Hardware kan weer worden onderverdeeld in intern en extern. Interne hardware zijn alle onderdelen die zich in de computerkast bevinden, waaronder de processor, het moederbord etc. Met externe hardware worden beeldschermen, muizen, monitoren etc. mee bedoeld.

Processor

Zoals net al werd aangegeven worden alle computeronderdelen in de kast als interne hardware beschouwd. Eén van deze onderdelen is de processor. Dit Is het centrale gedeelte van de computerkast Het centrale onderdeel in een computerkast is een processor. Deze communiceert als het ware met allerlei andere onderdelen om data te verkrijgen, gegevens op te slaan en de PC draaiende te houden. De processor is dus in principe het belangrijkste onderdeel van een PC.

Geheugen

Bij de processor is ook nog een cache-geheugen actief. Dit is door middel van een on-chip aangebracht, waardoor er verder weinig ruimte beschikbaar is. Gelukkig is er ook nog een ander soort geheugen actief, namelijk het RAM-geheugen. Deze bestaat uit meerdere chips die rondom de processor zijn geplaatst. Het RAM-geheugen is alleen actief als de PC aanstaat. Wanneer deze uit is, verdwijnt ook de data die op dat moment is verzameld. Om deze data te bewaren is er ook een harde schijf of SSD aanwezig is. Vaak is het ook nog mogelijk om dit geheugen uit te breiden. Dit kan je doen door middel van een zogenoemd SSD upgrade voor de computer, maar daar wordt een andere keer over verteld.
En dit zijn nog maar enkele onderdelen die de computer bevat. In een ander artikel gaan we weer verder op de andere onderdelen van een computer.

Geef een reactie