Shared hosting: een nieuwe trend in 2019?

Het hosten van websites of mobile apps is een secure zaak. Je wil namelijk dat de site op een goede plek komt te staan. Niet alleen in verband met de veiligheid en de privacy maar vooral ook om de snelheid.

Beide items  zijn behoorlijke zwaargewichten als het gaat om de aanwezigheid op het internet. De zoektocht naar een goedwerkende hostingpakket voor je online apps is vaak een aardige zoektocht en eigenlijk zou je willen dat wanneer je een goede partij gevonden hebt, je deze kan gebruiken voor al je klanten. Dat kan!

De zoektocht naar een goede hostingpartij

Als je een app of website ontwikkeld hebt waar je alles aan gedaan hebt om deze snel en mobielvriendelijk te maken, dan wil je niet dat de applicatie op vol vermogen presteert, maar de hosting van een laag niveau is. Daar willen wij je voor beschermen. Om het aanbod aan de hosters in Nederland nogal groot is, is vergelijkend warenonderzoek nodig. Echter, zijn er een hoop sites die zeggen eerlijk te vergelijken, maar waar de uitkomsten nogal dubieus zijn. Uiteindelijk vonden we toch een hosting vergelijker die naast haar eigen bevindingen ook de mening van 21.135 gebruikers meeneemt.  Dit leek ons betrouwbaar genoeg. Hier zijn wij dus aan onze zoektocht begonnen.

Vimexx als grote winnaar uit de bus in 2019

De website webhosters.nl wees Vimexx als de grote winnaar aan. We moeten in deze uitslag wel specifiek zijn. De hosters die in hun lijst zijn opgenomen, zijn hosting partijen die Standaard Webhosting (Shared Hosting) en Virtuele Privé Server (VPS Hosting) aanbieden. Dat is ook precies waar we naar opzoek waren.

Wat zijn de voordelen van shared hosting?

Bij shared hosting gebruik je slechts één webserver die wordt opgedeeld in gedeeltes. Zie de server als een appartementencomplex. Je huurt niet het hele complex maar je huurt maar één appartement. Het mooie is dat je appartement (lees: je webruimte) makkelijk groter kan maken — een muurtje eruit laten we maar zeggen — daarnaast is het ook mogelijk dat je meerdere appartementen huurt. Op deze manier kun je dus extra gedeeltes weer gebruiken om websites of apps van je klanten op te hosten. Door slechts een gedeelte van server te huren bespaar je dus veel geld. Wat ook heel prettig is, is dat je alle applicaties die op de gedeelde server vanuit een centraal controlepaneel kan bedienen.

Daarnaast is er nog een groot voordeel omdat je als klant shared hosting afneemt — ook al zijn dit meerdere gedeeltes op de server — blijft de hostingprovider wel de eigenaar van die server. Hij blijft dus ook verantwoordelijk voor het onderhoud en de uptime van de hostingpakketten. Je hebt dus eigenlijk alleen de lusten van het hosten (zoals het onderverhuren) van je website, maar niet de lasten.

In het onderstaande infographic wordt shared hosting uitgelegd. Meer informatie over Dedicated Hosting en VPS-hosting vind je hier.

De nadelen van shared hosting

Er zijn twee nadelen die je in je achterhoofd moet houden wanneer je een shared hosting afneemt. De eerste is dat de capaciteit gelimiteerd is. Je kunt je hostingpakket vaak wel iets uitbreiden, maar er is een grens. Een ander nadeel is dat de andere gebruikers op de server voor problemen zouden kunnen zorgen.

Ook hier is de vergelijking naar het appartementencomplex weer snel gemaakt. Meerdere huurders kunnen leiden tot kopzorgen voor jou als verhuurder. Ze kunnen er bijvoorbeeld wel een rommeltje van maken. Ook het uitbreiden van de webruimtes verhoudt zich tot de grootte van de server (appartementencomplex) je bent namelijk begrensd door de totale omvang van de server.

Tot slot: Reseller hosting in plaats van shared hosting

Mocht je de bovenstaande nadelen niet als prettig ervaren en toch echt als een bottleneck zien, dan kun je er ook voor kiezen om reseller te worden. Bij een reseller hosting heeft elke hostingomgeving zijn eigen controlepaneel. Afnemers op jouw gedeelde hosting in deze vorm kunnen dus geen schade toebrengen aan de omgeving van een ander.  Reseller pakketten zijn wel even wat steviger aan de prijs, maar ze hebben wel een gratis SSL-certificaat en onbeperkt dataverkeer. In vergelijking met shared hosting is het datagebruik beperkt en zijn de gratis SSL-certificaten, zoals Let’s Encrypt maar voor 3 maanden gearchiveerd.

Geef een reactie