Zonder installatie op (computer) virussen scannen

Heb je geen antivirus programma, maar wil je toch de gezondheid van je computer controleren? Dan kun je gebruik maken van een online virus check. Dit is een gratis tool die bekijkt of een bepaald bestand, bepaalde site, of je computer, vrij is van virussen of andere malware. Het kan natuurlijk voorkomen dat je geen antivirus programma hebt. Dit is normaal gesproken wel verstandig, maar een online virus check biedt een onafhankelijk alternatief. Zo weet jij of je nog veilig kunt internetten, of dat je actie moet ondernemen. Let er wel op dat je een betrouwbare virus checker gebruikt. Anders zit je ongewild met nog meer problemen. Er zijn namelijk genoeg sites op het internet die zich beter voordoen dan ze eigenlijk zijn.

Een gratis online virus check, hoe werkt dat?

Er zijn verschillende manieren om een online virus check uit te voeren. Je kunt naar bepaalde sites gaan of een middels een simpele applicatie een controle doen. Met de scan van Virus Total heb je de mogelijkheid om een bestand te uploaden, waarna deze vliegensvlug wordt gecontroleerd op infecties. Wat je ook kunt doen is het adres van een site opgeven. Virus Total laat je dan weten hoe groot de kans is dat de site onveilig is. Zo hoef je niet eerst naar de site zelf te gaan om er achter te komen of het wel safe is. Door Virus Total te gebruiken profiteren bovendien andere gebruikers ook van de kennis. Als een bestand gevaarlijk is, wordt dat aan de community medegedeeld.

Overige gespecialiseerde malware apps

Voor een online virus check kun je ook op andere plekken terecht. Er zijn verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in antivirus en op internet een scan aanbieden. ESET en Bitdefender bijvoorbeeld. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een kleine tool downloaden die de bestanden op je computer controleert. Dit kost een stuk minder tijd dan het installeren van een antivirusprogramma. De tool heeft in een mum van tijd je bestanden geanalyseerd. Als je computer veilig blijkt te zijn, is dat natuurlijk alleen maar mooi. Mocht dit niet het geval zijn, kun je van hetzelfde bedrijf als waar je de scan hebt uitgevoerd een goed antivirus programma aanschaffen. Zo weet je zeker dat het goed komt.

De gevaren van het internet op een rijtje

Belangrijk is wel om te weten waar je zo’n check nu precies voor uitvoert. Als je weet wat de risico’s van het internet zijn, kun je je er beter op voorbereiden. De meeste mensen weten wel ongeveer wat virussen inhouden. Dit zijn schadelijke stukken computercode die andere bestanden besmetten. Als je een virus op je computer hebt, heb je een grote kans dat het zich verspreidt naar de rest van je computer. Als je dan data uitwisselt met anderen, hebben zij ook kans op besmetting. Naast virussen bestaan er nog andere soorten malware, zoals wormen, trojans en spyware. Als je wormen of trojans op je computer hebt, ben je nog verder van huis dan met een virus. Gelukkig zijn moderne antivirus programma’s en online scanners er op ingesteld om ook deze vormen van malware te detecteren.

Wat je moet doen bij veiligheidsrisico’s

Is er een virus in de bestanden van je computer geslopen? Raak dan niet meteen in paniek. Er zijn genoeg antivirus programma’s die effectief jouw computer weer kunnen herstellen. Sommige zijn betaald, andere zijn gratis, maar allemaal werken ze goed in de strijd tegen virussen. Let er wel op dat je een erkend programma downloadt. Dan weet je zeker dat je niet nog meer problemen je computer binnenhaalt. En nog een tip: pas in het vervolg op met downloaden en het bezoeken van twijfelachtige sites.

Geef een reactie