Besparen op je printkosten

Printkosten kunnen een hoge kostenpost vormen. In dit artikel laten we je aan hand van simpele tips zien hoe je printkosten drastisch kunt terugbrengen. Dit artikel is geschreven in samenwerking met Alleeninkt.

Printer kopen

Allereerst dien bij de aanschaf van de printer te letten op een aantal zaken. We bespreken deze zaken hieronder:

Printer moet compatible zijn met imitatie inkt

Let er allereerst op dat de printer compatible is met imitatie of kloon inkt. Voor originele cartridges betaal je namelijk veel te veel. Er bestaan printers die niet compatible zijn met imitatie of kloon inkt, waardoor je uiteindelijk heel veel onderhoudskosten moet betalen. Deze printers zijn in aanschaf vaak wel veel goedkoper.

Printkwaliteit moet in te stellen zijn

De kwaliteit van een printje bepaald vaak hoe veel inkt er verbruikt wordt. Er bestaan printers waarbij je de kwaliteit van een printje naar beneden of naar boven kunt instellen. Hierdoor heb je dus zelf veel meer invloed op je printkosten.

Dubbelzijdig printen

Zorg er voor dat de printer dubbelzijdig kan printen. De meeste printers kunnen dit wel. Hierdoor bespaar je namelijk aanzienlijk op je papierkosten.

Tekstverwerker

Naast de instellingen van je printer is het ook belangrijk om naar de instellingen van je tekstverwerker te kijken. Sommige lettertypes verbruiken namelijk minder inkt dan andere lettertypes. Ecofont en Garamond zijn lettertypes die bekend staan om hun lage inktverbruik. Voor Ecofont dien je wel een licentie af te sluiten, maar zij beweren dat je met behulp van hun lettertype wel tot 50% op je printkosten kunt besparen. Dit doen ze door kleine gaatjes te prikken in de letters, waardoor er minder inkt nodig is.

Printmanagement

Tot slot is het belangrijk om zelf na te gaan wat er wel en wat er niet geprint wordt. Waarschijnlijk is verspilling nog de grootste kostenpost als het gaat om printkosten. Stel daarom regels op wat je wel en wat je niet mag printen.

 

Geef een reactie